Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków podejęła ważny krok w celu zwiększenia przejrzystości i zapewnienia bezpieczeństwa substancji chemicznych w naszej żywności. Agencja uruchamia silniejszy, bardziej systematyczny proces przeglądu substancji chemicznych w żywności, które są już na rynku — zwłaszcza tych, które najbardziej niepokoją konsumentów
„Żaden rodzic nie powinien się martwić tym, co jest w jedzeniu jego dziecka" — powiedział sekretarz HHS Robert F. Kennedy Jr. „Podejmujemy zdecydowane działania i wykorzystujemy wszelkie uprawnienia, jakie mamy, aby oczyścić dostawy żywności i chronić amerykańskie rodziny".
Pod przewodnictwem Sekretarza Kennedy'ego i Komisarza FDA Martina A. Makarego, MD, MPH, FDA wdroży kilka kluczowych działań w nadchodzących miesiącach:
Zmodernizowany, oparty na dowodach schemat ustalania priorytetów w celu przeglądu istniejących chemikaliów. Projekt zostanie wkrótce udostępniony do publicznej konsultacji.Końcowy , systematyczny proces przeglądu po wprowadzeniu na rynek, kształtowany na podstawie opinii interesariuszy.Zaktualizowana lista substancji chemicznych podlegających przeglądowi , w tym BHT, BHA i ADA.
FDA podejmie również kroki w celu przyspieszenia przeglądu substancji chemicznych obecnie podlegających przeglądowi, takich jak ftalany, propyloparaben i dwutlenek tytanu. FDA będzie nadal udostępniać informacje o stanie tych prac na swojej publicznej stronie internetowej w ramach działań agencji na rzecz większej przejrzystości.
Do tej pory FDA przeprowadzała przeglądy po wprowadzeniu produktów na rynek indywidualnie, często w odpowiedzi na petycje obywateli lub nowe dowody naukowe. Te nowe ramy będą proaktywne, oparte na nauce i stworzone z myślą o długoterminowym wpływie. Amerykanie domagają się większej przejrzystości i odpowiedzialności w zakresie bezpieczeństwa żywności, a FDA właśnie to robi.
„Ustalamy priorytety naszych zasobów i wykorzystujemy złoty standard nauki, aby po raz pierwszy stworzyć systematyczny program przeglądu po wprowadzeniu na rynek, któremu konsumenci mogą zaufać i na którym mogą polegać" — powiedział komisarz FDA Makary.
„Tylko poprzez poprawę bezpieczeństwa i przejrzystości dostaw żywności oraz zapewnienie konsumentom możliwości dokonywania zdrowych wyborów żywieniowych przezwyciężymy długotrwałą trajektorię chorób przewlekłych".
Ta kontrola po wprowadzeniu na rynek jest częścią większej inicjatywy mającej na celu poprawę nadzoru nad chemikaliami spożywczymi. W zeszłym miesiącu FDA ogłosiła plany stopniowego wycofywania syntetycznych barwników na bazie ropy naftowej z dostaw żywności w USA.
Na początku tego roku agencja rozpoczęła również badanie przepisów mających na celu wyeliminowanie procesu, który pozwala firmom na samodzielne potwierdzanie substancji jako „ogólnie uznawanych za bezpieczne" (GRAS) bez nadzoru FDA.
LS
hhs.gov