W zakresie nadzoru nad wypoczynkiem letnim dzieci i młodzieży pracownicy pionu bezpieczeństwa żywności i żywienia województwa podlaskiego skontrolowali łącznie 159 obiektów zapewniających żywienie dla zorganizowanych grup korzystających z wypoczynku letniego
W trakcie dokonywanych czynności kontrolnych w miejscach wypoczynku letniego dzieci i młodzieży, w zakresie bezpieczeństwa żywności i żywienia, szczególną uwagę zwracano m.in. na:
sposób prowadzenia i realizacji żywienia,
spełnienie obowiązku zapewnienia identyfikowalności surowców wykorzystywanych do produkcji potraw,
jakość surowców i półproduktów,
receptury i technologie sporządzanych potraw, warunki ich wytwarzania, przechowywania i dystrybucji,
higienę osobistą oraz posiadanie aktualnych orzeczeń lekarskich do celów sanitarno-epidemiologicznych zatrudnionego personelu.
W ramach niniejszego zagadnienia przeprowadzono łącznie 167 kontroli. Nieprawidłowości odnotowano w 12 placówkach. W wyniku prowadzonego postępowania pokontrolnego wydano łącznie 15 decyzji administracyjnych. W stosunku do osób winnych stwierdzonych zaniedbań zastosowano sankcje karne – nałożono 4 mandaty karne na łączną kwotę 1350 zł.
Dokonano oceny sposobu i jakości żywienia poprzez analizę 159 jadłospisów – żadnego nie kwestionowano. Stwierdzono, że jadłospisy zaplanowano zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, były urozmaicone i różnorodne. Do sporządzania posiłków wykorzystywano szeroki asortyment produktów ze wszystkich grup środków spożywczych.
Dodatkowo w trakcie wypoczynku letniego pracownicy pionu nadzoru nad bezpieczeństwem żywności przeprowadzili zajęcia edukacyjne w formie prelekcji np. pt. „Wpływ spożywania napojów energetycznych i suplementów diety na zdrowie młodzieży”.
Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Białymstoku