W 2024 r. w Polsce było 24.793 ekologicznych producentów, co oznacza wzrost o 3,3 proc. w stosunku do 2023 r., zaś powierzchnia upraw ekologicznych osiągnęła 691.471,1 ha - o 8,7 proc. więcej - wynika z „Raportu o stanie rolnictwa ekologicznego w Polsce w latach 2023 - 2024”, opublikowanego przez Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych
Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych po raz dwunasty opublikował raport przedstawiający: skalę, strukturę, system kontroli oraz podstawy prawne rolnictwa ekologicznego w Polsce.
Raport wskazuje na dynamiczny i konsekwentny rozwój sektora rolnictwa ekologicznego w Polsce w latach 2023-2024. Sektor zanotował wzrost zarówno liczby producentów ekologicznych, jak i powierzchni użytków rolnych objętych ekologicznymi metodami produkcji.
W Polsce, wg stanu na 31 grudnia 2023 r., rolnictwem ekologicznym zajmowało się 23.995 producentów. Najliczniejszą grupę (ok. 93 proc.) stanowili producenci rolni. Pozostali prowadzili działalność w zakresie: przygotowania, wprowadzania na rynek produktów ekologicznych z wyłączeniem importowanych z państw trzecich, przechowywania, importu, eksportu i akwakultury.
Rok później (31 grudnia 2024 r.) w Polsce było już 24 793 producentów ekologicznych (wzrost o 3,3 proc.). Największy przyrost był w województwach: pomorskim (o 16,6 proc.) i wielkopolskim (o 15,6 proc.).
Łączna powierzchnia użytków rolnych, na których stosowana była ekologiczna metoda produkcji, wykazuje od 2019 r. tendencję wzrostową: w 2023 r. zwiększyła się do 636.021,4 ha, natomiast w 2024 r. do 691.471,1 ha.
Oznacza to wzrost odpowiednio o 14,7 i 8,7 proc.
Autorzy raportu podkreślają, że od wejścia Polski do UE w 2004 r. liczba producentów ekologicznych, jak również powierzchnia ekologicznych użytków rolnych wzrosła wielokrotnie.
Struktura polskiego rolnictwa ekologicznego jest zdominowana przez produkcję roślinną, przy czym największy udział w powierzchni upraw mają zboża oraz rośliny paszowe. Jednocześnie odnotowano wzrost pogłowia drobiu i bydła mięsnego. W sektorze przetwórstwa dominują podmioty zajmujące się owocami i warzywami.
W 2024 r. 93,1 proc. ekologicznych producentów prowadziło gospodarstwa zajmujące się wyłącznie produkcją roślinną; jedynie w 6,9 proc. gospodarstw utrzymywany był inwentarz ekologiczny (37 proc. gospodarstw ekologicznych prowadziło równocześnie produkcję nieekologiczną).
W latach 2023 i 2024 największą powierzchnię upraw zajmowały zboża (ok. 30 proc.) oraz rośliny na paszę (ponad 20 proc.). Najmniejszy udział w strukturze upraw miały ziemniaki (0,4 i 0,3 proc.). Jeśli chodzi o ekologiczny inwentarz, w 2024 r. w porównaniu do 2023 r. wzrost liczby zwierząt zanotowano w przypadku drobiu i bydła na mięso.
Z raportu wynika, że największy udział w strukturze gospodarstw miały gospodarstwa o powierzchni od 10 do 20 ha oraz od 20 do 50 ha, natomiast najmniejszy - gospodarstwa o powierzchni powyżej 100 ha.
LS
Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych